Biografie
Numele meu este Augustin Boer, sunt consultant financiar si institutional la BDO Romania si am o experienta de peste 12 ani in sectorul serviciilor municipale (apa si canalizare, termoficare, managementul deseurilor solide, transport local, etc) atat in Romania cat si in strainatate (Moldova, Bulgaria, Albania, Azerbaijan, Kazakhstan si Kyrgyzstan).​
Vreau sa primesc alerte pe email
 
Accept termenii
Logo Site
Financiar si Institutional Apa
Loc de discutii privind problemele financiare si institutionale aferente sectorului de apa si canalizare din Romania
Apa de la robinet sau apa la PET?
postat de Augustin Boer in 5/18/2016 3:00:00 PM

In cadrul Expoapa de anul acesta am gasit un studiu foarte interesant in care se analizeaza foarte detaliat implicațiile consumului de apă îmbuteliată vs. apă de la robinet. Studiul a fost realizat in cadrul unui proiect realizat de “Asociaţia Mai Bine” în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi, SC Apa Vital SA Iasi şi Wiron (Proiect finanţat prin granturile SEE, 2009-2014, în cadrul Programului Fondului ONG în România).
 
Studiul de numeste „Apă fără plastic” si dorește să atragă atenția asupra efectului nociv al consumului de apă îmbuteliată în PET-uri. Apa îmbuteliată nu doar consumă resurse în procesele de îmbuteliere și distribuție, dar și produce foarte multe deșeuri degradabile în sute de ani, care otrăvesc mediul și, în final, pe noi, consumatorii.
 
Principalele concluzii ale studiului sunt:
 
„Accesul la apă potabilă şi la salubritate reprezintă drepturi ale omului recunoscute oficial de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pe 28 iulie 2010. Acest drept nu presupune ca oamenii să beneficieze în mod gratuit sau în cantităţi nelimitate de apă, ci să fie folosită într-o manieră sustenabilă, la care fiecare să contribuie în măsura în care îi este cu putinţă. De asemenea, presupune ca statul să ia măsurile necesare în funcţie de resursele de care dispune pentru a realiza aceste deziderate într-un mod progresiv.
 
Apa îmbuteliată poate reprezenta o necesitate imediată pentru comunitățile din diferite colțuri ale lumii, acolo unde accesul la apă curată este limitat parțial sau în totalitate. De asemenea, ea reprezintă o alternativă viabilă pentru perioadele în care apa municipală prezintă riscuri pentru sănătatea umană, ca urmare a unor contaminări de ordin chimic sau microbiologic. În astfel de cazuri, care pot apărea ocazional sau care persistă din cauza neglijenței, ignoranței și/sau a rău-intenției autorităților, industriilor din diferite categorii ori a consumatorilor, este important să avem posibilitatea de a ne procura apa curată.
 
Din rezultatele analizelor calității apei de masă reiese că este insuficient monitorizată. Spre deosebire de apa municipală, apa potabilă îmbuteliată, alta decât apele minerale naturale sau decât cele de izvor produse în ţară sau importate, este supusă verificării doar pentru un număr limitat de parametri, iar acest lucru se face o singură dată, conform normelor în vigoare.
 
Deși sunt studii care atrag atenția asupra posibilității ca apa îmbuteliată să conțină în anumite cantități unele substanțe cu potențial mai mult sau mai puțin dăunător asupra sănătății umane, acestea nu pot fi catalogate ca fiind neadecvate pentru consum. Un grad de transparență sporit în ceea ce privește analizele apei îmbuteliate ar putea oferi o mai mare siguranță cu privire la calitatea apei îmbuteliate.
 
Din studiul de caz efectuat (apă îmbuteliată vs. apă de la robinet) a reieșit că nu se poate vorbi de un tip de apă mai bun decât celălalt. Totuși, monitorizarea apei de la robinet se face mai frecvent și poate fi consultată public pe website-ul Direcției de Sănătate Publică (disponibile in fiecare județ în parte).
 
Cu toate acestea, în zonele în care apa municipală este suficientă, sigură, acceptabilă, la îndemână și la prețuri accesibile, apa îmbuteliată nu reprezintă decât o alternativă nesustenabilă. Îmbutelierea și comercializarea ei implică folosirea de resurse și producerea de deșeuri prin ambalarea în sticle de unică folosință. Pentru fabricarea unui kg. de material PET se utilizează aproximativ 2 kg. de petrol și importante cantități de energie. Deși PET-ul este considerat mai puțin toxic decât multe materiale plastice, fabricarea acestora generează emisii toxice sub formă de nichel, etilbenzen, oxid de etilenă și benzen. Producția ambalajelor din plastic (inclusiv tip PET) consumă aproximativ 8% din producția de petrol a globului. În plus, apa îmbuteliată presupune și risipă de apă; pentru fiecare litru de apă îmbuteliată pe care îl consumăm sunt necesari aproximativ 25 de litri de apă pentru producerea și transportarea acestuia.
 
Apa de la robinet este de 250 de ori mai ieftină decât apa împuteliată şi are un impact ecologic de 300 de ori mai mic întrucât consumul apei de la robinet; necesită utilizarea unei cantităţi mult mai scăzute de energie pentru a fi filtrată şi distribuită decât apa îmbuteliată.
 
Doar în Statele Unite ale Americii, care este cel mai mare consumator de apă îmbuteliată, într-un singur an sunt folosite aproximativ 17 milioane de barili de petrol pentru a produce sticlele de plastic, ceea ce înseamnă aproximativ 24 de miliarde de sticle consumate. Din acestea, aproximativ 1/6 sunt reciclate, restul fiind aruncate.
 
Sticlele tip PET nu sunt bio-degradabile. Descompunerea lor durează între 500 și 1000 de ani, o parte semnificativă din acestea ajungând direct în natură. Drept urmare, aproximativ 90% din gunoaiele de la suprafața oceanelor este reprezentat de plastic (nu doar PET-uri). Se estimează că aproximativ 1 milion de păsări și mamifere maritime mor din cauza plasticului.
 
Înainte de a trage concluzii pripite sau de a da ascultare zvonurilor, informați-vă. Citiți articole, urmăriți documentare, adresați întrebări entităților responsabile (operatorii de servicii de apă și salubritate din orașele voastre și DSP-urile din județul în care locuiți). Descărcați studiul Apă fără Plastic de la link-ul urmator și trageți propriile concluzii.
 
 
De asemenea va recomand sa cititi mai multe informatii si sa urmariti filmulețul de la link-ul urmator și vei vedea ce înseamnă, de fapt, sticla de apă pe care o cumparati în fiecare zi:
 
 
Sursa informatiilor: http://apafaraplastic.ro/ si brosura tiparita „ O analiza a Calitatii Apei. Studiu de caz”.
 
Comentarii
Nu sunt comentarii
Lasa un comentariu
Nume *
Comentariu *
BDO Romania. All rights reserved.