Biografie
Numele meu este Augustin Boer, sunt consultant financiar si institutional la BDO Romania si am o experienta de peste 12 ani in sectorul serviciilor municipale (apa si canalizare, termoficare, managementul deseurilor solide, transport local, etc) atat in Romania cat si in strainatate (Moldova, Bulgaria, Albania, Azerbaijan, Kazakhstan si Kyrgyzstan).​
Vreau sa primesc alerte pe email
 
Accept termenii
Logo Site
Financiar si Institutional Apa
Loc de discutii privind problemele financiare si institutionale aferente sectorului de apa si canalizare din Romania
Sanatatea si securitatea muncii la implementarea investitiilor POS Mediu: concluzii aproape de finalul implementarii…
postat de Augustin Boer in 1/20/2016 9:00:00 AM

In ultimii ani impreuna cu colegii mei am analizat destul de atent problema sanatatii si securitatii pentru muncitori la implementarea proiectelor de investitii iar concluziile nu sunt foarte pozitive.
                                       
Pe perioada implementarii proiectelor de investitii in infrastructura de apa si apa uzata finantate din POS Mediu, au fost inregistrate urmatoarele date:
·       Numar de persoane implicate in accidente de munca: 76
·       Numar de persoane decedate pe santierele aferente proiectelor POS Mediu: 30
 
Aceste cifre mie mi se par foarte ingrijoratoare...
 
Dupa cum am mai mentionat in trecut, din pacate, se desprinde un tipar al accidentelor si anume surparea peretilor laterali ai santului excavatiei peste muncitori, in conditiile in care acestia nu au fost sustinuti deloc sau au fost sustinuti superficial prin folosirea unor metode inadcvate. Fie ca este vorba de lovirea unei conducte care a inundat canalul, traficul greu din zona sau orice alte conditii favorabile unui accident, cauza este aceeasi si anume neasigurarea corespunzatoare pe toata suprafata a peretilor excavatiei.
 
Care sunt cauzele reale ale numarului ridicat de accidente mortale? Primul raspuns ar fi neasigurarea masurilor de securitate a muncii pe santier de catre antreprenor sau subantreprenor. Dar daca avem in vedere intregul sistem creat pentru implementarea proiectului vedem ca o parte din responsabilitate poate apartine si inginerului care supervizeaza lucrarile respective, si operatorului regional/ autoritate contractanta  care monitorizeaza implementarea intregului proiect.
 
Sa fie oare pretul cel mai mic castigator in licitatii adevarata problema? Raspunsul este ca atat timp cat antreprenorii si inginerul vor castiga contractul doar pe baza criteriului pretului cel mai mic, diferenta de bani pana la un nivel acceptabil al valorii contractului poate fi reflectata de calitatea lucrarilor si, din nefericire, de numarul de muncitori accidentati si decedati pe santier.
 
Motivele sunt legate de aspectele financiare. Primul consta in taierea bugetului necesar pentru sanatatea si securitatea muncii sau minimizarea acestuia fara a oferi muncitorilor conditiile necesare desfasurarii muncii in conditii de siguranta, iar cel de-al doilea in sub-contractarea la preturi mici catre antreprenori care acorda atentie minima acestor aspecte.
 
Pe de alta parte si inginerul supervizor a castigat contractul pe baza criteriului pretului cel mai mic si astfel va incerca sa isi minimizeze costurile prin atribuirea unei persoane resposabile pe mai multe contracte de lucrari si o supervizare in general realizata cu mai putine resurse.
 
La toate acestea se adauga atitudinea generala privind santatea si securitatea muncii. Desi exista buni profesionisti in domeniu, abordarea generala este legata de respectarea legislatiei si crearea unui loc de munca sigur pe baza cerintelor legislatiei si mai putin de crearea celui mai sigur loc de munca ca angajator responsabil, considerand o abordare de minimizare si eliminare a riscurilor la locul de munca.
 
Sa speram ca, prin masuri de prevenire, numarul de accidente si decese va scadea semnificativ la investitiile finantate in infrastructura de apa si apa uzata in perioada de programare 2014-2020.
 
Comentarii
Nu sunt comentarii
Lasa un comentariu
Nume *
Comentariu *
BDO Romania. All rights reserved.